Esküvői hagyományok vagy babonák?

Több olyan ismert esküvővel kapcsolatos babona is létezik, amiről esetleg nem is tudjuk, hogy babona. (A babona olyan hiedelem, amely félelmen vagy tudatlanságon alapul, és nem felel meg a tudomány ismert törvényeinek, illetve annak, amit általánosan igaznak fogad el egy adott társadalom. Ez egy rejtélyes jelenségre adott magyarázat vagy módszer, illetve rejtett hatású cselekedet azért, hogy egy kívánt hatást előidézzenek.) Napjainkra ezek már beépültek az esküvői szokások közé, és talán nem is gondolkoznak el rajta nagyon sokan, hogy mit miért kell csinálni.

Összeszedtük a legtipikusabb esküvői babonákat:

Menyasszonyi ruha

esküvői babonák, menyasszonyi ruha

A menyasszonyi ruha színe régen kötelezően fehér volt. A fehér a tisztaság jelképe, azt hivatott szimbolizálni, hogy az ara ártatlan. Már ez a hagyomány jelentőségét vesztette. A modern kor hatása, hogy nagyon kevés az olyan menyasszony, aki „ártatlanul” megy férjhez. Bár a legtöbben engedve a hagyományoknak, mégis fehér vagy a fehér valamilyen árnyalata mellett döntenek. A tervezőknek hála előfordulhat olyan is, hogy valamilyen más színű menyasszonyi ruhában állnak az oltár elé a hölgyek.

A menyasszonyi ruha kapcsán ismert még egy babona. Állítólag, ha a vőlegény még az esküvő előtt megpillantja a menyasszonyi ruhát, az balszerencsét hoz. Sok pár ettől tartva nem is együtt, hanem külön indul útnak, hogy megtalálják a tökéletes esküvői viseletet, legyen az menyasszonyi ruha vagy esküvői öltöny, amiben majd kimondják a boldogító igent.

A fátyol

A fátyol megvédi a menyasszonyt a gonosz szellemektől és a szemmel veréstől. Az esküvő napja előtt nem szabad feltűznie a menyasszonynak a fátylat, mert az szerencsétlenséget hoz. Az ara a fátylat senkinek nem adhatja át, mert ha valaki más is felpróbálja, a babona szerint az fogja majd elcsábítani a vőlegényt. Régi hagyomány szerint a menyasszonyi fátylat el kell tenni, majd a pár születendő gyermekének keresztelőjére elővenni, és a pólya köré fogni. Ha a keresztelőt követően a fátyollal letakarnak egy tükröt, a gyermek hiú lesz.

Valami új, valami régi, valami kölcsön, valami kék

esküvői babona, valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kékAz új dolog szerencsét és sikert hoz a házasságba. A „valami új” a hitet is szimbolizálja, mivel a menyasszony és a vőlegény egy újfajta kapcsolat alapjait teszik le és bíznak ennek örökkévalóságában.
A valami régi szimbolizálja a folytonosságot, a hagyomány generációról generációra való átadását. Ez lehet egy ruházati kiegészítő, vagy egy ékszer melyet a menyasszony az édesanyjától, vagy nagymamájától kapott. A régi dolog lehet kesztyű, fátyol, tiara, vagy csak egy gomb is akár, melyet a menyasszony ruhájára öltenek.
A kölcsönkért dolog azt szimbolizálja, hogy az esküvő után is a menyasszony barátnői, családtagjai támogatják majd a menyasszonyt az új életében. A kölcsön dolog lehet bármi, akár esküvői ruha kiegészítő, ékszer, vagy egy gyűrűpárna is. A lényeg, hogy az esküvő után ezt vissza kell adni a gazdájának.
A kék a hitet és a hűséget jelképezi. Hosszú, boldog életre számíthat a menyasszony, ha valami kéket visel az esküvőjén. A kék szín megjelenhet a hajdíszen, a virágcsokorban vagy akár a menyasszonyi ruha díszítésében. Manapság leginkább a menyasszony által viselt harisnyakötő szokott kék színű lenni, vagy a harisnyakötőn masni színében köszön vissza a kék.

Rizsszórás

Az ősi ázsiai hagyomány szerint a ceremónia után a násznép rizs szór az újdonsült házasok fejére. A rizsszórás a termékenység jelképe, ezen kívül a jólétet és a gazdagságot is szimbolizálja.

Csokordobás

esküvői babonák, menyasszony csokordobás
A menyasszony a ceremónia után hátat fordít a násznépnek. A még hajadon lányok összegyűlnek, és a menyasszony közéjük dobja a menyasszonyi csokrot. A hagyomány szerint, aki elkapja a menyasszony csokrát, az lesz a következő menyasszony. Manapság már nem a menyasszonyi csokrot szokták eldobni a menyasszonyok, azt inkább megőrzik maguknak. A csokordobásra és külön csokrot, úgynevezett dobó-csokrot szoktak külön készíttetni, ami általában kisebb, mint a menyasszonyi csokor.

Babonás vagy sem, menyasszonyi ruhára biztosan szüksége lesz! Válassza a legjobbat, keressen minket bizalommal!

 

Adatkezelési tájékoztatónk megtekintéséhez kattintson ide!

Annak érdekében, hogy a megfelelő figyelmet tudjuk Önnek szentelni, és nyugodt, kellemes légkörben valósuljon meg az esküvői ruha próba, azt javasoljuk, hogy jelentkezzen be szalonunkba!

Időpontfoglalás
Rendben