Esküvői hagyományok Afrikában

A világ minden részén kötettnek házasságok, hiszen ez az ünnepség két ember összetartozásának legszebb megpecsételése. Az esküvői hagyományok viszont kontinensről-kontinensre, országról-országra, párról-párra változnak. Pont ettől a sokszínűségtől szép a világ! Az a megszokott, klasszikus kép, hogy a menyasszony hagyományos menyasszonyi ruhában sétál az oltár felé, leginkább a fehérek lakta kontinensekre jellemző, és mi ezt vesszük természetesnek. De vajon az afrikai lányok is fehér menyasszonyi ruhát viselnek? Az Enzoani afrikai képviselete segítségével érdekes tényeket szedtünk össze a fekete kontinens házasságkötési szokásairól.

Enzoani eskuvoi ruhak

Nigériában háromféle típusú esküvő létezik: vallásos, önkormányzati és hagyományos szertartás. A nigériai párok többsége a három közül csak egyféle ceremónián vesz csak részt.
Szenegálban még a hagyományos módszerrel házasítják ki lányaikat a családok, azaz a szülők választják ki a menyasszony jövendőbeli párját.
Az etióp esküvők két napig tartanak. Az első napon egy nyugatias stílusú szertartára kerül sor nyugatias menyasszonyi ruhával. A második napon tartják a hagyományos menyegzőt, amikor is a menyasszony haját befonják, hennával afrikai motívumokat festenek a kezére, és tradicionális öltözetet visel. Az etióp feleségeknek vajmi kevés joguk van, sajnos ilyen is van még a világban: körülbelül egy takarítónőével egyező fizetést kapnak és nem örökölhetnek a családi vagyonból. Az etióp menyasszonyi ruhák már jóval letisztultabbak, egyszerűbbek, mint a tunéziaiak, de még így is meglehetősen eltérőek a mi szalonunkban forgalmazott esküvői ruháktól. Leginkább az arany és sárga színeket variálják rajtuk és gyakran hímeznek keresztet vagy virágokat a selyem alsórészbe.

tradicionalis etiop eskuvoi viselet

tradicionalis etiop menyasszonyi ruha

Tunéziában nem viccelik el az esküvő kérdését. Összesen hét napig tart egy esküvői vigadalom, ami alatt leginkább a menyasszony gazdagságát, szépségét és báját hivatottak hangsúlyozni. Na de vessünk egy pillantást a hagyományos tunéziai menyasszonyi ruhára! Láthatjuk, hogy alapvetően fehér, de sokkal díszítettebb, a mi ízlésünknek már kissé csicsás. Az óriás, csillogó köveken túl az is gyakori, hogy deréktájon kivágják az esküvői ruhát, ezzel is a menyasszony nőisségét hangsúlyozva. A merészebb arák kék, piros vagy zöld menyasszonyi ruhában mennek férjhez, és szinte mindegyikük hord a fején egy díszes ékkövet.

hagyomanyos tuneziai menyasszonyi ruha

Gánában, mielőtt elindul a násznép és a fiatal pár a szertartásra, megtartják a lányos háznál az úgynevezett kopogtatós eseményt, ami kvázi a kikérő ottani megfelelője. Ekkor a vőlegény és férfi rokonai körbemennek a menyasszony háza körül, és végigkopogják azt, ezzel is jelezve, hogy a lány már a vőlegényhez tartozik.

ghanai eskuvo

Dél-Afrikában a vőlegénynek hozományt kell adnia a menyasszony családjának az esküvő előtt. Ez rendszerint egy frissen elejtett marha. Afrika legdélebbi és legfejlettebb országában leggyakrabban fehér menyasszonyi ruhát választanak a hölgyek, ebbe az összeállításba egy különleges darabot választottunk be.

hagyomanyos del-afrikai menyasszonyi ruha

Namíbiában a hagyomány szerint csak akkor válhat a menyasszony az új család tagjává, ha a ceremónia előtt elrabolják, majd egy bőrből készült kalapot tesznek a fejére. A ceremóniát követően a fiatalasszonyt elviszik az apja házához, ahol meg kell hallgatnia az házas életre szóló intelmeket. Ahogy a képen látszik, leginkább a namíbiai menyasszonyi ruha divat hasonlít arra, ahogy elképzelünk a fejünkben egy afrikai esküvői ruhát. A fiatal asszony alapvetően egy egyszerű menyasszonyi ruhát visel, amit aztán feldíszítenek egy palásttal, egy kalappal, színes díszekkel, na és rengeteg ékszerrel.

eskuvo namibiaban

*Fotó illusztrációinkat a Pinterest-ről és a Google-ből szedtük.

Ön hagyományos menyasszonyi ruhában szeretne férjhez menni? Akkor jelentkezzen be szalonunkba és találja meg álmai ruháját!

Adatkezelési tájékoztatónk megtekintéséhez kattintson ide!

Annak érdekében, hogy a megfelelő figyelmet tudjuk Önnek szentelni, és nyugodt, kellemes légkörben valósuljon meg az esküvői ruha próba, azt javasoljuk, hogy jelentkezzen be szalonunkba!

Időpontfoglalás