Ön hány esküvői babonát ismer?

A csokor eldobásával valószínűleg mindenki találkozott, aki járt már valaha esküvőn, és a menyasszonyi ruhával és fátyollal öszzefüggő hiedelmek is igen ismertek. Ám egy kicsit mélyebbre ásva a babonák világában még sok érdekességet találhatunk, melyek nem képezik szerves részét az esküvői szokások tárházának. Ezek közül válogattunk össze néhányat.

Gyöngyök

esküvői babona, gyöngy az esküvőnA gyöngyök viselése az esküvőn a hiedelem szerint szerencsétlen választás. Ennek a babonának az alapját nem a templomban kell keresni, hanem a temetőben. A régi szokás szerint a temetéseken gyöngyékszert viseltek a nők, és szerettüket búcsúztatva gyakran sírva fakadtak. Potyogtak a könnyeik, mintha apró gyöngyök lennének. Emiatt a szimbólum miatt terjedt el a babona miszerint az ara nem viselhet gyöngyöt a menyegzőjén, mert akkor sokat fog sírni a házassága alatt.
Azért nem érdemes megijedni ettől a tévhittől. A gyöngyök nem csak a könnyeket jelképezhetik, ráadásul gyönyörűek akár ékszerként, akár az esküvői ruha díszítéseként!

Tányértörés

esküvői babona, tányértörésMint sok más hagyomány, a tányértörés is a gonosz szellemek elűzését szolgálja. A germán babona szerint a szellemek félnek a hangos zajoktól, ezért csörömpöléssel kell elűzni a párra leselkedő démonokat. Ennek megfelelően alakult ki a szokás, miszerint a lakodalomra érkezve az ara összetör egy tányért vagy cserepet. A darabokra tört tányér összetakarításának is megvan a maga menete: a friss házasok együtt szedik össze a darabokat, melyek a későbbiekben megoldandó problémáikat szimbolizálják. Miközben ők fáradoznak, a násznép is közreműködik: szétrugdossák a szilánkokat, hogy ne legyen túl könnyű dolga a párnak.

Ehhez a babonához köthető az a szokás is, amit legtöbbször amerikai filmekben láthatunk. A tengeren túl, konzervdobozokat kötnek az autóra, amivel elhajt az esküvőről a egybekelt pár. A fémdobozok szintén elég zajosak ahhoz, hogy elűzzék az ártó szellemeket.

Gyerek

Egy kevésbé ismert babona úgy tartja, az esküvői vacsora alatt egy fiúgyermeket kell a pár hölgy tagjának ölébe ültetni. A feleség ölében ülő gyeremek a termékenység jelképe. Azért alakut ki ez a szokás, hogy a párnak kisfia szülessen, aki tovább viszi a család nevét.
Európában, napjainkban ez a babona már nem nagyon él, Kínában viszont fontos szerepe van. Ott sok családban rendkívül fontos, hogy fiú szülessen, ezért náluk komolyabb formát öltött ez a szokás: a sikeres gyermekáldás ösztönzéseképpen egy fiú gyermeket forgat meg az ifjú pár a hitvesi ágyban a nászéjszaka előtt.

Koszorúslányok

koszorús lányok, egyforma koszorúslány ruhaVajon miért viselnek a koszorúslányok egyforma alkalmi ruhát az esküvőn? Erre is megtaláljuk a választ a népi hiedelmeket tanulmányozva. Rögtön kettőt is!

Az egyik babona szerint a koszorúslányok hajadonok, akik az esküvőn szeretnének maguknak párt találni. Azért vesznek fel egyforma koktélruhát, hogy mindannyian egyenlő eséllyel induljanak a jelenlévő férfiaknál.
Egy másik népi hiedelem teljesen eltérően magyarázza az egyforma koszorúslányruhák viselését. Eszerint azért öltenek egyforma vagy nagyon hasonló alkalmi ruhákat az esküvőn, hogy a szellemek vagy a boszorkányok ne találják meg az igazi menyasszonyt, akit el akarnak rabolni.

A babonák terén már minden tudással fel van vértezve! Ha az esküvői ruhákról is szeretne minél többet megtudni, jelentkezzen be szalonunkba!

Adatkezelési tájékoztatónk megtekintéséhez kattintson ide!

Annak érdekében, hogy a megfelelő figyelmet tudjuk Önnek szentelni, és nyugodt, kellemes légkörben valósuljon meg az esküvői ruha próba, azt javasoljuk, hogy jelentkezzen be szalonunkba!

Időpontfoglalás
Rendben