A szalagavatók történetének nyomában

Szeptember – október tájékán már beszélnek róla az iskola folyosóin, a lányok lázban égnek a ruhák miatt, a fiúk pedig félnek a keringő betanulásától. Ott van már a levegőben a tinédzserkort lezáró, szép őszi hagyomány, a szalagavató vagy szalagtűző bál izgalma. Talán csak a tanári kar és az iskolaigazgató nem érez izgatottságot, hiszen ők túl vannak számtalan bálon, és minden évben búcsút kell mondaniuk több száz diáknak.

szalagavato ruha

Nem gondolná, de a szalagavató bálok hagyománya majdnem kétszáz éves múltra tekint vissza, és a feljegyzések szerint az 1830-as években, Selmecbányán rendezték az elsőt. Azokban az időkben még az volt a neve a hagyománynak, hogy “valétálás”, ami a latin eredetű “Valete” szóból ered, ami annyit jelent, hogy “Éljetek boldogul!”. Alapvetően a szokások nem sokat változtak azóta sem. A szalag az iskolához tartozás, az identitás jelképe, melyet a végzős diákok szíve fölé,  az elválás szimbolizálásaként tűztek fel.
Régen a legidősebb diák egy botra tűzött tölgycsokrot vitt elöl, mögötte pedig a többiek kalapjára volt egy-egy tölgyfa level tűzve, így sorakoztak fel. Általában egy kerek zöld selyem szalagot tűztek a vállukra, melyből kétféle létezett: az egyik egy rövid karszalag aranyrojtokkal, a másik pedig monogrammal és évszámmal ellátva. Ezután az alsóbb éves diákok fáklyás menettel kísérték ki a végzősöket a város kapujáig, ahol szimbolikusan egy fenékberúgással búcsúztak el tőlük. A diákok innen egyenesen a vigadóba vonultak, ahol egy bál zárta az ünnepséget.

Ezzel szemben ma erre a vitathatatlanul fontos napra rengeteg szalagavato ruha 2figyelem fordul, és valljuk be, hogy a fiatalok szemszögéből nézve igencsak a külsőségekről szól. Amikor szalagavatóról van szó, még a legvisszafogottabb lányok is szeretnék a legtöbbet kihozni magukból, és sok időt fordítanak az előkészületekre. A végzős osztályok általában különböző zenés-szórakoztató előadásokkal, paródiákkal készülnek a nagy napra, illetve legalább kettő féle keringővel. Általában műsorra tűzik az angol és a bécsi keringőt is, amely a szalagavató bál talán legmeghatóbb pillanata.
Ma a végzősökre a régmúlt zöldjével szemben kék vagy bordó színű szalagot tűz vagy az osztályfőnök vagy az iskola igazgatója. Ezeken a szalagokon rendszerint az iskola neve, valamint az évfolyam, évszám szerepel. A bál után a legtöbbször úgynevezett “afterparty-t” tartanak az osztályok egy kibérelt étteremben vagy szórakozóhelyen és ott mulatják át együtt az éjszakát.

Hogy pontosan mikortól indult a fehér ruha viselésének hagyománya, azt nem tudni, de az utóbbi évtizedekre már biztosan ez a ruhatípus volt a jellemző. Idővel a báli ruhák egyre nagyobbakká, egyre díszesebbekké váltak, és ma már egy-kettő modell versenyez a menyasszonyi ruhák pompájával. Egy korábbi cikkünkben már írtunk a hagyományos szalagavató ruha fazonokról/típusokról. A hagyomány szerint a végzős lányok csoportosan keresik fel a szalagavatós viseletet kínáló szalonokat, és közösen választják ki a legjobban illő ruhát bérlésre.

szalagavato ruha 3 -l lanyszalagavato viselet - ferfi szmokingszalagavato ruha 3

Ami a fiúkat illeti, a hagyomány szerint ők a keringő alatt elegáns öltönyt, frakkot vagy szmokingot viselnek. Itt már nem annyira egyértelmű a ruha bérlés, hiszen a férfi szalagavatós viselet akár a későbbiek során is hordható. Ön emlékszik még, hogy mit viselt a szalagavatóján?

*Képes illusztrációnkban az Igen szalon kínálatában található férfi és női szalagavatós viseleteket mutatjuk be.

Ősszel szalagavatója lesz? Kezdje el időben a tökéletes keringő ruha keresését! Kérjen időpontot szalonunkba!

Adatkezelési tájékoztatónk megtekintéséhez kattintson ide!

Annak érdekében, hogy a megfelelő figyelmet tudjuk Önnek szentelni, és nyugodt, kellemes légkörben valósuljon meg az esküvői ruha próba, azt javasoljuk, hogy jelentkezzen be szalonunkba!

Időpontfoglalás
Rendben